Biznes, Firma, E-biznes

Firma cateringowa na wesele – kiedy warto i jak wybrać najlepszą?

Catering na wesele jest coraz częściej wybieraną usługą przez pary planujące się pobrać. W jakich sytuacjach warto zdecydować się na obsługę cateringową? Na co patrzeć, gdy poszukuje się dobrej firmy?

Kiedy warto zamówić catering na wesele?

Usługi cateringowe pozwalają na zaopatrzenie w wyśmienite posiłki wielu wydarzeń. Wśród nich znajdują się również przyjęcia weselne.

Catering na wesele jest usługą, która pozwoli na urządzenie wyjątkowego przyjęcia wtedy, gdy ma ono odbyć się w miejscu nieserwującym żywności. Wtedy, aby goście mogli zakosztować w pysznych daniach, warto zamówić catering.

Usługa ta jest bardzo popularna między innymi wtedy, gdy planuje się urządzić wesele w plenerze – w swoim ogrodzie lub w innej wynajętej przestrzeni. Sprawdza się również wtedy, gdy przyjęcie ma odbyć się w budynku, gdzie nie oferuje się usług gastronomicznych, na przykład w zabytkowym zamku, pałacu, na efektownej sali.

Wobec tego usługa cateringowa może świetnie sprawdzić się na wiele okazji, gdy planuje się uroczyste przyjęcie weselne.

Jak wybrać dobry catering weselny?

Obecnie na rynku działa wiele firm cateringowych świadczących usługi podczas wesel. Jedną z nich jest firma Gastro Tour, która od lat zajmuje się ich urządzaniem w Krakowie i w pobliskich miejscowościach.

Wybierając ofertę firmy cateringowej, warto przede wszystkim uwzględnić jej usługi.

Aktualnie w firmach cateringowych można zamawiać nie tylko posiłki z dostawą pod wyznaczony adres. Również firmy te mogą zaoferować gościom dodatkowe usługi, dzięki którym wydarzenia są wyjątkowe.

Przykładowo firma Gastro Tour może zapewnić klientom dostęp do usług polegających na wynajmie zastawy stołowej oraz mebli eventowych, dlatego nie trzeba troszczyć się o nie samemu. Również może ona wynająć namioty eventowej na wesela plenerowe.

Duże znaczenie ma również oferowane menu i sposób jego serwowania. Firmy cateringowe mogą dostarczać posiłki w formie szwedzkiego stołu – goście wtedy wybierają sami jedzenie spośród tego prezentowanego na specjalnych stołach. Można również zdecydować się na opcję z obsługą kelnerską. Wtedy posiłki są donoszone przez kelnerów na stoły gości.

Najczęściej na wesela wybierane są dania kuchni polskiej, jednak można zdecydować się również na inne propozycje w menu, na przykład na dania inspirowane kuchnią azjatycką, włoską, hiszpańską.

Również warto sprawdzić, jak duże imprezy obsługuje firma cateringowa. W przypadku firmy Gastro Tour największe wydarzenia, które obsługiwali jej pracownicy, liczyły sobie kilka tysięcy osób! Oczywiście, wesela organizuje się na mniejszą liczbę gości, ale warto sprawdzić, czy może ona poradzić sobie z przyjęciem na około setkę osób.

Warto także zwrócić uwagę na opinie na temat firmy cateringowej. Dzięki nim można ocenić, czy będzie ona godna zaufania i mogła przygotować uroczystą imprezę, która na długi czas zapadnie w pamięć pary oraz gości na przyjęciu.

Ile kosztuje catering na wesele?

Koszty związane z cateringiem są zróżnicowane i wyceniane indywidualnie, dlatego najlepiej zwrócić się do firmy cateringowej o wycenę. Na koszty wpływają głównie wybrana opcja cateringu, liczba gości oraz dodatkowe usługi.

Zwykle koszty rozpoczynają się od około 100 złotych za osobę w przypadku krótkiego poczęstunku, natomiast w przypadku większych przyjęć ceny mogą przekraczać 200 złotych za jednego gościa.

Koszty będą wyższe również w przypadku zamówienia dodatkowych usług w firmie cateringowej, na przykład przy wynajęciu wyposażenia niezbędnego do urządzenia przyjęcia w plenerze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 3 = 5