IT, Nowe Technologie, KomputeryKobietaOgólneSport, Fitness, KulturystykaZdrowie, Medycyna

Gatunki alkoholi. Napoje alkoholowe, które warto znać

Napoje alkoholowe to szeroka paleta trunków do wyboru. Można podzielić je na te o wysokiej, średniej oraz niskiej zawartości alkoholu. Różnią się również swoimi smakami, co ma związek ze składnikami, z których powstają. Sprawdź najpopularniejsze rodzaje alkoholi!

Absynt

To wysokoprocentowy alkohol powstający podczas procesów destylacji liści i kwiatów piołunu. Ma także dodatek innych ziół, między innymi kopru, anyżu oraz hyzopu. Pochodzi z Francji, gdzie został wynaleziony pod koniec XVIII wieku. Był tam także bardzo popularny. Ma charakterystyczny, zielonkawy kolor.

Arak

To alkohol wywodzący się z Bliskiego wschodu, który powstaje na bazie roślin i przypraw korzennych. Często spotykany jest między innymi w Syrii, Libanie, Iraku, Jordanii czy w Iranie.

Brandy

To rodzaj winiaku, który wytwarzany jest z wina gronowego albo owocowego lub też na bazie wytłoków. Zawiera więcej alkoholu niż zwykłe wino.

Burbon

Ten alkohol wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Wytwarzany jest z kukurydzy oraz zbóż, w tym jęczmienia, żyta. Leżakuje w dębowych beczkach. Często porównywany jest do whisky.

Cydr

To rodzaj niskoprocentowego napoju alkoholowego na bazie sfermentowanego soku jabłkowego. Często polecany jest jako alternatywa dla piwa. Ma lekki, orzeźwiający smak.

Gin

To napój alkoholowy, który cechuje się wysoką zawartością alkoholu. Powstaje na bazie żyta albo pszenicy oraz jagód jałowca – jest rodzajem jałowcówki. Może też zawierać dodatek owoców cytrusowych. Powstał w Holandii.

Grappa

To trunek wywodzący się z Włoch. Ma smak podobny do koniaku. Produkowany jest na bazie wytłoczyn, a także gałązek i pestek winogron.

Koniak

To destylat z wina wytwarzanego w obszarze Cognac znajdującym się we Francji. Zawiera od 40% do 50% alkoholu.

Likier

Likierami nazywa się słodkie, wysokoprocentowe alkohole, najczęściej o gęstej konsystencji. Do najpotulniejszych likierów zaliczają się:

  • ajerkoniak – likier jajeczny
  • amaretto – likier migdałowy
  • malibu – likier kokosowy z rumem

Miód pitny

To niegdyś bardzo popularny w Polsce napój alkoholowy, który powstaje na bazie miodu pszczelego. Występuje w wielu wariantach, na przykład jako półtorak, trójniak.

Nalewka

Tym terminem określa się alkohole, które powitają podczas procesów maceracji – zalewania składników alkoholem. Powstają między innymi w owoców, kwiatów, ziół czy korzeni.

Ouzo

To tradycyjny napój alkoholowy powstający w Grecji. Wyróżnia się wysoką ilością alkoholu do około 48% oraz anyżowym smakiem.

Piwo

Piwa to alkohole niskoprocentowe, które powstają z wykorzystaniem w słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży. Często dodaje się do nich także inne składniki lub stosuje inny typ słodu. Dzielą się na piwa jasne i ciemne, a w ich ramach znajduje się szeroka gama innych gatunków piw, na przykład portery, pszeniczne, lagery.

Rum

Jest to wysokoprocentowy napój produkowany z użyciem trzciny cukrowej albo też melasy. Leżakowany jest w dębowych beczkach. Jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, na Karaibach.

Sake

Alkohol wywodzący się z Japonii, który produkowany jest na bazie ryżu. Zawiera dość mało alkoholu – najczęściej około 14-16%.

Szampan

To najpopularniejszy gatunek wina musującego, które powstaje w regionie Szampanii we Francji.

Śliwowica

Wysokoprocentowy gatunek alkoholu powstający ze śliwek węgierek. Powstał na Półwyspie Bałkańskim.

Tequila

To rodzaj alkoholu pochodzącego z Meksyku. Zawiera dużą ilość alkoholu. Produkowany jest na bazie soku z agawy.

Whisky

To napój alkoholowy wytwarzany z destylacji zacieru zbożowego, który następnie dojrzewa w beczkach dębowych. Im dłuższy czas dojrzewania, tym większa wartość whisky. To napój najbardziej popularny w Irlandii, Szkocji, ale również w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie.

Wino

To bogata paleta alkoholi powstających z winogron. Dzielone są na białe, różowe oraz na czerwone, a także na słodkie, półsłodkie, półwytrawne oraz wytrawne.

Wódka

Wysokoprocentowy alkohol powstający na bazie spirytusu, który rozcieńczany jest wodą. Jest popularny w krajach Europy Wschodniej, w tym także w Polsce. Wódki oferowane są jako czyste i jako smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1