Gatunki alkoholi. Napoje alkoholowe, które warto znać
Napoje alkoholowe to szeroka paleta trunków do wyboru. Można podzielić je na te o wysokiej, średniej oraz niskiej zawartości alkoholu. Różnią się również swoimi smakami, co ma związek ze składnikami, z których powstają. Sprawdź najpopularniejsze rodzaje alkoholi!
Absynt
To wysokoprocentowy alkohol powstający podczas procesów destylacji liści i kwiatów piołunu. Ma także dodatek innych ziół, między innymi kopru, anyżu oraz hyzopu. Pochodzi z Francji, gdzie został wynaleziony pod koniec XVIII wieku. Był tam także bardzo popularny. Ma charakterystyczny, zielonkawy kolor.
Arak
To alkohol wywodzący się z Bliskiego wschodu, który powstaje na bazie roślin i przypraw korzennych. Często spotykany jest między innymi w Syrii, Libanie, Iraku, Jordanii czy w Iranie.
Brandy
To rodzaj winiaku, który wytwarzany jest z wina gronowego albo owocowego lub też na bazie wytłoków. Zawiera więcej alkoholu niż zwykłe wino.
Burbon
Ten alkohol wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Wytwarzany jest z kukurydzy oraz zbóż, w tym jęczmienia, żyta. Leżakuje w dębowych beczkach. Często porównywany jest do whisky.
Cydr
To rodzaj niskoprocentowego napoju alkoholowego na bazie sfermentowanego soku jabłkowego. Często polecany jest jako alternatywa dla piwa. Ma lekki, orzeźwiający smak.
Gin
To napój alkoholowy, który cechuje się wysoką zawartością alkoholu. Powstaje na bazie żyta albo pszenicy oraz jagód jałowca – jest rodzajem jałowcówki. Może też zawierać dodatek owoców cytrusowych. Powstał w Holandii.
Grappa
To trunek wywodzący się z Włoch. Ma smak podobny do koniaku. Produkowany jest na bazie wytłoczyn, a także gałązek i pestek winogron.
Koniak
To destylat z wina wytwarzanego w obszarze Cognac znajdującym się we Francji. Zawiera od 40% do 50% alkoholu.
Likier
Likierami nazywa się słodkie, wysokoprocentowe alkohole, najczęściej o gęstej konsystencji. Do najpotulniejszych likierów zaliczają się:
- ajerkoniak – likier jajeczny
- amaretto – likier migdałowy
- malibu – likier kokosowy z rumem
Miód pitny
To niegdyś bardzo popularny w Polsce napój alkoholowy, który powstaje na bazie miodu pszczelego. Występuje w wielu wariantach, na przykład jako półtorak, trójniak.
Nalewka
Tym terminem określa się alkohole, które powitają podczas procesów maceracji – zalewania składników alkoholem. Powstają między innymi w owoców, kwiatów, ziół czy korzeni.
Ouzo
To tradycyjny napój alkoholowy powstający w Grecji. Wyróżnia się wysoką ilością alkoholu do około 48% oraz anyżowym smakiem.
Piwo
Piwa to alkohole niskoprocentowe, które powstają z wykorzystaniem w słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży. Często dodaje się do nich także inne składniki lub stosuje inny typ słodu. Dzielą się na piwa jasne i ciemne, a w ich ramach znajduje się szeroka gama innych gatunków piw, na przykład portery, pszeniczne, lagery.
Rum
Jest to wysokoprocentowy napój produkowany z użyciem trzciny cukrowej albo też melasy. Leżakowany jest w dębowych beczkach. Jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, na Karaibach.
Sake
Alkohol wywodzący się z Japonii, który produkowany jest na bazie ryżu. Zawiera dość mało alkoholu – najczęściej około 14-16%.
Szampan
To najpopularniejszy gatunek wina musującego, które powstaje w regionie Szampanii we Francji.
Śliwowica
Wysokoprocentowy gatunek alkoholu powstający ze śliwek węgierek. Powstał na Półwyspie Bałkańskim.
Tequila
To rodzaj alkoholu pochodzącego z Meksyku. Zawiera dużą ilość alkoholu. Produkowany jest na bazie soku z agawy.
Whisky
To napój alkoholowy wytwarzany z destylacji zacieru zbożowego, który następnie dojrzewa w beczkach dębowych. Im dłuższy czas dojrzewania, tym większa wartość whisky. To napój najbardziej popularny w Irlandii, Szkocji, ale również w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie.
Wino
To bogata paleta alkoholi powstających z winogron. Dzielone są na białe, różowe oraz na czerwone, a także na słodkie, półsłodkie, półwytrawne oraz wytrawne.
Wódka
Wysokoprocentowy alkohol powstający na bazie spirytusu, który rozcieńczany jest wodą. Jest popularny w krajach Europy Wschodniej, w tym także w Polsce. Wódki oferowane są jako czyste i jako smakowe.