Zdrowie, Medycyna

Mąka kukurydziana – niezbędnik w bezglutenowej diecie

Standardowa mąka pszenna, którą używa się na co dzień, może zostać spokojnie zastąpiona innymi wariantami, które znacznie lepiej sprawdzą się w niektórych dietach. Mąka kukurydziana będzie najlepszym wyborem w przypadku diety bezglutenowej. Dlaczego warto ją stosować?

Mąka kukurydziana bezglutenowa

Mąka kukurydziana charakteryzuje się wyjątkowym kolorem – złotym – i smakiem. Z powodzeniem wykorzystuje się ją zarówno do smażenia, jak i pieczenia potraw słodkich i słonych. Taka mąką może zatem zastąpić standardową mąkę pszenną, a przy tym nie zawiera glutenu! Jest więc to niezbędny artykuł w domu każdej osoby, która z jakiegoś powodu rezygnuje z glutenu. Dziś wiele osób cierpi na różne nietolerancje pokarmowe czy celiakię i musi zrezygnować właśnie z produktów zawierających gluten. Mąka kukurydziana bezglutenowa to bardzo zdrowy i smaczny zamiennik, który można zakupić np. tutaj – https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-maka-kukurydziana.

Mąka kukurydziana BIO

Jakie produkty najlepiej wybierać w sklepach spożywczych? Warto zdecydować się na zakup tych, które posiadają informację na opakowaniu, iż są BIO lub ekologiczne. Co to tak właściwie znaczy? Otóż, artykuły ekologiczne, takie jak mąka kukurydziana BIO, pochodzą ze specjalnych upraw i posiadają odpowiednie certyfikaty, które potwierdzają ich rodowód. Produkty ekologiczne są wyprodukowane w co najmniej 95% za pomocą metod, które dbają o środowisko naturalne oraz dobrostan zwierząt. Takie produkty są zdrowe wyprodukowane w etyczny sposób oraz w pełni bezpieczne, gdyż nie zawierają żadnych polepszaczy smaków, ani chemii czy konserwantów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasz organizm bądź nasze samopoczucie. Warto zauważyć, że wybierając artykuły ekologiczne przyczyniamy się do redukcji zanieczyszczeń.

Mąka kukurydziana – zastosowania

Jak już wspomniano wyżej, mąka kukurydziana bezglutenowa powinna być stosowana przez te osoby, które z jakichś przyczyn przeszły na dietę bezglutenową (chorują na celiakię, cierpią na nietolerancję pokarmową, chcą po prostu wypróbować taką dietę itd.). Mąka kukurydziana sprawdzi się do pieczenia chleba, spodów do pizzy, tortilli, naleśników, słodkich ciast (muffiny, biszkopt, racuchy, herbatniki) i wiele, wiele innych potraw. Taka mąka posiada mnóstwo zalet. Jest bardzo lekkostrawna, dlatego też powinny ją stosować osoby, które właśnie przeszły ciężką chorobę i próbują dojść do siebie. Może być również stosowana przez dzieci, które powinny jeść lżejsze rzeczy. Mąka kukurydziana BIO może również zastąpić bułkę tartą – taka panierka jest smaczna i bardzo chrupka. Można ją stosować zarówno w przypadku mięsa, jak i warzyw.

Mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana

Czasami mąka kukurydziana jest mylona ze skrobią kukurydzianą. Należy zauważyć, iż są to zupełnie różne artykuły. Mąka ma bardzo szerokie zastosowania, o czym wspomnieliśmy w powyższym akapicie, natomiast skrobia jest wykorzystywana głównie do zagęszczania sosów, o czym należy pamiętać podczas zakupów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 2